Mount and Blade Warband'ta Yandaş Tercihi - Yandaş Nedir? Ne işe yarar? Nasıl geliştirilmeli?


Mount and Blade Warband'ta en önemli ayrıntılardan biri de yandaşlardır. Oyunda birçok yandaş olduğuna tanık olmuşsunuzdur. Peki bu yandaşlardan hangilerini almalıyız? Nasıl geliştirmeliyiz? Bu soruların cevabını vermek istiyorum.


  • Yandaşlar nedir kimdir?
Yandaşlar grubunuzda birer asker olarak görev yaparlar. Ancak sıradan askerler değillerdir elbette. Her birinin birer yeteneği, hayat hikayesi mevcuttur. Size düşen ise sizin grubunuzun ihtiyacı olan özelliklere sahip yandaşlara sahip olmak ya da bu yandaşları en işe yarar hale getirmek.
Yetenek sekmesinde göreceğiniz üzere her karakterin birçok özellik edinme şansı var ve sizler yanınıza aldığınız yandaşlara bu özelliklerin belli başlarını vermelisiniz. Çünkü bu yandaşlar sizin kadar yetenekli olamayacak ve yeteri kadar asker kesemedikleri için yeteri kadar güçlenemeyecekler.


  • Yandaşlar için nelere dikkat edilmeli?

Yandaşların her biri, bir diğeriyle ya kavgalı ya da dosttur. Rastgele şekilde grubunuza yandaş toplarsanız aralarında kavga çıkar ve içlerinden bazıları grubu terk eder ki bu hoş bir durum değildir.
Yandaşlara soru sorun. Size kendisini anlatsın. Neleri sevmediğini öğrenin. Kimileri maaş ödenmediğinde sinirlenir, kimileri köyleri yağmaladığınızda, kimileri ise yemeğiniz bittiğinde sinirlenir. Sonuç olarak da hatanın tekrarı halinde grubu terk ederler. Bu nedenle bu üç konuya dikkat etmelisiniz. Grubunuzda 4-6 adet yandaş idealdir.


  • Hangi yandaşlar seçilmeli?

Benim önerim Artimenner, Marnid, Deshavi, Jeremus, Rauf
Bu grupta tüm yetenekleri layığıyla yapan yandaşlar mevcuttur. Başka seçenekler de var elbet ama emin olun en iyi seçim budur.


  • Peki bu yandaşların yeteneklerini nasıl vereceğiz?

Öncelikle her yandaşın ata binme seviyesi. silah kullanma seviyesi, gücü sizin isteiğinize bağlı. Önemli olan özellikle güçlendireceğiniz yetenekleridir. Şunu da söylemem gerektir ki ; Talim, ata binme, silah gücü,defans gücünü de asıl yeteneklerden kalanlar oldukça artırın.

Şimdi tek tek bu yandaşların hangi yeteneklerini artıracağımıza bakalım.


  • Artimenner: Mühendislik. Kale ve şehir almanızda çok yararı dokunacaktır. Kalan yetenek puanlarını talim, yaşam puanı ve atağa verebilirsiniz.

  • Deshavi: İzcilikle alakalı 3 adet yetenek var. Bunlar taktik, yön bulma ve tespit etme. Bu ablamıza bu yetenekleri yığıyoruz. Kalanları talim, demir darbe ve defansa vermeyi de ihmal etmiyoruz.
     Kendisi okçu fakat tek elli silah kullandırmanızı öneriyorum. Ayrıca, ata bindireceğiniz için atlı okçu özelliğini yükselttiğinizde çok yararlı olabilir.





  • Jeremus: Kendisi zaten bir doktor. Bu yüzden kolaylıkla tüm sağlıkla ilgili yetenekleri dolduruyoruz. Bu yetenekler yara bakımı, cerrahlık ve ilk yardım. Grubun belki de en gerekli elemanıdır. Savaşlarda iyi korumalıyız çünkü iki ya da üç aşamada biten savaşlarda bizi hayatta tutma gücüne sahip ve ölü asker sayımızı da minimize eder.

  • Marnid: İyi bir ticaretçidir. Fakat puanları arttıkça onu da bir savaşçı ve talimci yapabilirsiniz. Huysuz özellikleri az olduğu için de gayet yeterli bir yandaş. Bazı durumlarda ticarete atılmayı istediğinizde önemli ölçüde size kar getirecektir. Ayrıca ata bindirmeyi de unutmamalısınız.





  • Rauf: Tam bir savaşçı. Tüm savaş gücü artıran yeteneklerini doldurun ve talime verin.

Her bir yandaşın demir vücut,demir darbe,binicilik,talim ve silah ustası özelliklerini diğer özelliklerden artan puanlarla artırmanız gerekli ki tam verim alabilesiniz.

Bunlara dikkat ettiğinizde en ideal yandaş grubuna sahip olmuş olacaksınız. Yoldaki izler çok açıklayıcı olacak Deshavi sayesinde, savaşta ölü sayınız azalacak ve canınız daha az gidecek Jeremus sayesinde, Kale ve şehirlere yardım gelmeden saldırabileceksiniz, Artimenner sayesinde.

Yandaşlarımız savaştan savaşa koştuğumuz oyunun içerisinde yavaş yavaş seviye atlayacak ve sizin stratejik kararlarla verdiğiniz puanlar sayesinde güçlenecekler. Elbette onları hangi kalitede ekipmanlarla donattığınıza da bağlı. Sonuç olarak grup sekmesinde yandaşlardan aldığınız grup özelliklerini yandaki fotoğrafta olduğu şekilde göreceksiniz.

Birkaç önemli hususu da yazmam gerek.

  • Savaşlardan kazandığınız güçlü eşyaları satmak yerine yandaşlarınıza yerleştirin.
  • Çok kolay olacak savaşlarda askerlere komut vererek sadece yandaşlarla savaşın ki çabuk tecrübe kazansınlar. 
  • Büyük savaşlarda yandaşlarınızı koruyacak hamleler yapın ki yaralanmasınlar. Eğer yaralanırlarsa özel yetenekleri işlevsiz olur.
  • İllaki ata binsinler ki çabuk yaralanmasınlar. Grup sekmesinde yandaşları ayrı bir ordu sınıfı olarak belirleyin ki savaşta onları ayrıca yönetebilesiniz.
Saygılar...

Yorumlar

  1. Uzun zamandır warband oynuyorum. Bu kadar kaliteli bir yoldaş rehberi görmedim. Başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ahmet Bey. İşinize yaradığına sevindim.

      Sil
  2. Teşekkürler Ahmet abi sağol başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  3. oyun hakkında çok bilgin yok diye düşünüyorum çünkü jeremus ile antimenner aynı grup da olursa kavga edeceklerdir, her yoldaş herkesle anlaşmıyor. Anlaşanları bir arada tutmak çok önemli. Anlaşan iki yoldaş evleniyor bile sanırım ymira ve alayen di tam hatırlamıyorum aynı grupta bekledikçe 100 civarı geçtikten sonra evleniyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder