Mount And Blade Warband Taktikleri - Warband Rehberi






Geçmiş çağlardaki mert savaşların yapıldığı anlara bizleri götüren para, ihtiras ve güç oyunlarının döndüğü, inanılmaz efektleri olmasa da insanı içine alan harika bir oyundur Mount And Blade Warband.
İçinde bir çok başlığı barındırıyor ve anlatılabilecek çok konu var.Bende başlıklar halinde oyunu bitirmeye götürecek bilgileri sizlere vereceğim.

Bildiğiniz gibi oyunun amacı tüm haritayı yani Kalradya'yı tek bir ülke altında toplamak.Ben de size kendi krallığınızı kurarak oyunu bitirmenizi sağlayacak tüyolar vereceğim.


  • Öncesinde bir hatırlatma; Talewords'ün yeni oyunu Bannerlord'u duymayan yoktur. Yeni oyunla alakalı tanıtım yazılarımdan birinci tanıtım burada , ikincisi yani en güncel bilgilerin olduğu geniş kapsamlı tanıtım da burada.
  • 2017'ye damgasını vuran oyun için tıklayın.
  • Yılın oyunu olabilecek yepyeni bir MOBA... Paladins! Tanıtım yazım burada.
  • League Of Legends'ın yapımcılarından Strike Of Kings için buraya tıklayabilisiniz.

   1.Başlangıç


Başlangıçta geçmişinize ait bilgileri giriyorsunuz ki oyun sonu için pekte önemi yok.Karakteriniz kadın olursa topraklarınızı genişletme konusunda çok sıkıntı çekersiniz.Bir nevi oyunun 'hard' modu diyebiliriz.Diyelim erkek seçtiniz.Stat puanlarınızı ve becerilerinizi dağıttınız. Benim tavsiyem tek el kılıç ve kalkan kullanmanız ve dolayısıyla tek el yeteneğinizi artırmanız.Ayriyeten oyun başında Demir Vücut ve Demir Bedeni olabildiğince geliştirin.

   2.İlk ordu ve ilk muharebeler


Haritaya girdiniz ve bir adam çıktı karşınıza ve görev verdi. O görevleri kesinlikle yapın oyunun ilk anları için iyi para verecektir. Ardından seçtiğiniz şehre en yakın köye gidip 3-6 arasında acemi asker alın.

Bu arada asker sayınız ne kadar az ise haritada o kadar hızlı hareket edersiniz. Bir ordu sizi kovalarsa mutlaka hızlarını kıyaslayıp ona göre kaçmalı ada yakalamalısınız. 5-6 kişi ile dışarı çıktınız ve etrafta sizle aynı asker sayısına sahip çapulcu ormancı gibi zayıf ordular arayın ki bunlar Praven ve Suno gibi şehirlerin yakınlarındaki ormanlarda ve Rodok dağlarında bolca vardır. Benim tavsiyem oyuna Praven şehrinde başlamanız.

Mantığınıza uygun rakip bulunca saldırın düşmana. Backspace ten ordunuzu yönetin. Biraz inceleyin çok kolaydır anlaması. Düşmanın kıyafetleri çok zayıf yada zaten kıyafeti bile olmayacağından kılıç mesafenizi kullanarak bir iki vuruşta öldürün.1-2 kayıp verseniz önemli değil.Asker kaybetmek sizi korkutmasın.İlerde bu işi kolayca halledebileceksiniz.



3.Para nasıl elde edebiliriz?

Birçok yol var elbette.Bir kere kesinlikle köylülere saldırmayın onlara yardım ederek küçük paralar kazanabilirsiniz.Kervanlara da aynı şekilde eşlik edip küçük paralar elde edebilirsiniz.Bu işlem o krallıkla ilişkinizi artırır.

Köylere gidin şehrin içinde Köy Yaşlısı'nı bulun görev verecektir.Uygun olduğunu düşündüklerinizi yapın.Bu size yiyecek ve o köyle ilişki puanı kazandıracalartır.
Etrafta sizden daha zayıf çapulcu ve benzeri düşmanlar olacaktır.Onları bıkmadan mağlup edin en büyük para kaynağınız onlar.

Etrafta dolaşan krallıklara bağlı Lordlarla konuşun. Söyledikleri aşağılayıcı sözlere kulak asmayın.Biraz havalıdır kendileri.Siz ne olursa olsun atarlanmayın derim ve görev verirse de yapmaya çalışın.Ordu yetiştirme görevini yapmayın ama şimdilik sizi aşacaktır.Eğer görevini yaparsanız bu size o Lord ile ilişki puanı verir. Parası da cabası.

Köyleri yağmalayabilirsiniz fakat sahibi yakınlardaysa gelir ve sizi saniyeler içinde yok edebilir. Yağmalama gibi işleri hiç bir zaman yapmamanız iyi olur. Boşuna size düşman bir köy ve lord edinmenin mantığı yok.

Kısa bir ayrıntı. Kitaplar da çok önemlidir. Hangi kitapları ne zaman ve ne için okumalıyız? sorusunun cevabını verdiğim Warband'da kitaplar ile alakalı yazım da burada


4.Nam

Nam oyunun bel kemiğidir.Mutlaka yüksek namınız olmalı.Peki ne işe yarar? 

Lordların size saygı duymasını ve kralın size toprak verme ihtimalini güçlendirir.Yüksek nam sizin iyi bir oyuncu olduğunuza ışık tutar.

Namı düşmanları yenerek kazanırsınız. Şehirlerdeki turnuvaları kazanarak da iyi namlar kazanabilirsiniz.


5.Silah,Zırh,Kalkan

Eşyalar şehirlerin pazarlarında bulunur. Fiyatları şehirden şehre değişir. Piyasayı analiz edin ve en fazla saldırı gücü yada zırha en ucuz silahı bulmanız çok iyi olacaktır.Yüksek zırha sahip olmak yüksek saldırı gücünüz olmasından iyidir.Bu yüzden özellikle zırh , ayakkabı ve kaska önem verin.

Uzun savaşlarda darbelere karşı dayanıklı olmanız size savaşı kazandıracaktır. Fazla atağınız olduğunda da öyle ama belli aşamadan sonra -yaklaşık 20-24 seviye gibi-atağınız lordlar dışında herkese tek atmaya yetecektir.


6.Yardımcılar

Yardımcılar çok önemli yaklaşık 6-7 yardımcı al ve bunlara ayrı ayrı yetenekler kazandır.

Güzel silah ve zırh ver.Seviye atlamalarına yardım et.Birine ticaret birine doktorlukla ilgili yetenekler birine mühendislik birine iz sürme yeteneği geliştir.Yardımcıların böylelikle sana savaş konusunda ve para konusunda çok yardımcı olacak.

Yardımcı seçimi ile ilgili ayrıntıların yer aldığı yazım da burada.


7.Krallığa bağlanma

Kendi krallığınızı kurmadan önce mutlaka bir krallığa lord olarak girin.Bunun olması için yaklaşık 130-160 arası nam değeriniz olmalı ve ardından bi krala gidin ve bağlılık yemini edin.Kral kabul etmiyorsa namını yeterli bulmamış demektir.


Seçeceğin krallıkta şunlara dikkat etmelisin.Seçtiğin krallık agresif olmalı.Çok savaşmalısınız.Savaş demek para,nam ve lorlarla ilişki demek.

Ayrıca bu krallık coğrafi olarak hoşunuza giden stratejik alanda olmalı.Benim tavsiyem Svadya ve Veigir Krallıklarıdır. Sebebi ise ordularında Süvarilerin oluşu ve haritada çok güzel yerlerde bulunmaları.

Krala yemin ettikten sonra düşman lordları yenmeye çalış Büyük savaşlara iştirak et.Böylelikle krallıkta önemli bir lord haline geleceksin.


8.Kendi Krallığını kurma

Nam değerin 1000 i  geçince, mevcut paran 100.000 i  geçince yeminini boz ve ordunla beraber bir kaleye saldır.

Kaleler şehirlere göre daha az asker barındırır.Bu işini kolaylaştırır.Ardından çevreden topladığın zayıf askerleri içine koy 200 e yakın askeri koyduktan sonra çevrede dolaş çünkü düşman mutlaka büyük ordularla gelecek. 

Gelince içeri gir ve savaş onlarla kale savunması nispeten saldırıdan daha kolaydır. Savaş kazanınca düşman çok zayıflayacak. 

Sen askerlerini sürekli geliştir ve yeterli gücün olduğunu düşünürsen diğer kaleye saldır ve kale sayını 2 yap. Sonraki amacın kalelerini korumak olsun. 

Bir zaman sonra savaş bitecek ve sen gelişmeye devam edeceksin. Köylere yardım et ilişkini artır. Çevrede gördüğün ilişkin yüksek lordları krallığına davet et. Gelen olacaktır bu sana iyi bir savunma gücü verecektir.Diğer lorlarla ilişkini sürekli artır.Aynı şekilde köylerle de. Köyler sana daha çok asker vermeye başlayacak. Ve haritada önemli bir güç haline gelmeye başlayacaksın.

Bu aşamalardan sonra oyunun hakimi olacaksın ve kendine strateji belirle.Sürekli çevrenden fetihler yap ve lordları yanına çek.İnanılmaz bir güç haline geleceksin.Ne olursa olsun acele etmemek gerekir. Gücünü doğru kullanıp oyunu bu şekilde bitirebilirsin ve harika bir macera bitmiş olacak.

Yeni oyunlara yelken açma sıran da gelmiş olacak.


  • Bitirmişken de bi oyun önerim olacak. Buraya tıklayarak Clash for Dawn yazıma geçip, oyunu beğenirsen indirebilirsin. Çok sevilen, harika bir oyun tavsiye ederim.
  • Ayrıca Lords Mobile ise 2017'ye iddaalı giren bir oyun.Ayrıntılı bilgi verdiğim yazım burada.
  • Çeşitli tarzlardaki oyunlar hakkındaki yazıma da buradan ulaşabilirsiniz.
  • En güzel M&B Warband modlarıyla ilgili yazılarımdan 1. Seri ise burada. 2. seri (121 farklı mod) burada, ve diğer mod yazım burada.


Merak ettiğiniz konuları yada eksiklerimi lütfen belirtin Saygılar.

Yorumlar

  1. Okçu olmayı tercih ettim ama ok sayısı çok az. sizce de saçma değil mi. resmen emin olmadan atamıyorum.. onu sınırsız yapmanın bir yolu var mı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. knk tek elli kılıç yay al 2 slota ok koy 60 tane okun olur bi savaştada 60 tane yetsin yani

      Sil
    2. iyi de savaşta yüzlerce kişi oluyo 60 ok en fazla 60 kişiyi vurur dimi yine de az. bence

      Sil
    3. elindeki 60 okun dışında sizin ve diğer okçuların attığı yerdeki okları tekrar alarak da tüm savaş boyunca ok kullanabilmiş olursunuz.

      Sil
  2. Beyler bayanlar Vaegir krallığının rivacheg şehrinde bir sandık var samanlığın orda onu açarsanız garip zırh ve kısa garip kılıç çıkıyor ama şehir merkezine girip sola dönün biraz ilerde Teşekkirler herkese iyi oyunlar

    YanıtlaSil
  3. Daha çok para istiyorsanız şehirlerde dükkan açın en karlısı kadifedir dükkanlardan size haftalık 1000 dinar verir

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten faydalı bir yazı. Ne zaman gönderildiğine falan bakmadım yorum yapıyorum ama yinede şuan görüyorsanız işinizi görür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder